Det Danske Spejderkorps
3
1. Omfang.
1.a. Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter (SBS) gælder alle spejdere (jfr. def. 2.g), dersom spejdere deltager i søaktiviteter (jfr. def. 2.a). (se vejl.)
1.b. En gruppe, der ejer - eller for længere tid låner eller lejer - fartøjer, (jfr. def. 2.b), og/ellersom regelmæssigt arbejder med søaktiviteter i Danmark eller udlandet, skal anerkendes soms
øgruppe.Reglen gælder også et spejdercenter, herunder et selvstændigt organiseret storskib,tilknyttet DDS. Ethvert sted i bestemmelserne, hvor ordet
’gruppe’ forekommer, er detanalogt med ’center’. (se vejl.)
1.c. Grupper, der kun lejlighedsvis arbejder med søaktiviteter (f. x. en weekend-sejlads på
tømmerflåde eller en uges kanotur), skal ikke anerkendes som søgruppe, men SBS gælderalligevel.
2. Definitioner
2.a. Søaktivitet: Enhver aktivitet på eller i vand, dog bortset fra almindelig færdsel, badning fra strand eller bro. Aktivitet på eller i lavt vand (under 0,5 m. dybde), fx fangst af haletudsereller krabber, brobygning over en grøft m.v. er ikke omfattet af disse bestemmelser.
2.b. Fartøj: En indretning, der permanent (dvs. med en levetid på mere end f. x. en weekendeller en sommerlejr) er beregnet til at fragte personer eller gods på vandet.
2.c. Fartøjstyper:
Dækket båd: En kølbåd med dæk, som kan lukkes fra stævn til hæk, og som ikke afbrydesaf andet end en kraftig overbygning og/eller selvlænsende cockpit, der er konstrueret, så
overskyllende sø ikke kan fylde rummene under dæk. (se vejl.)
Åben båd: Både, som ikke falder inden for definitionen på en 'dækket båd', herunder kanoerog kajakker. (se vejl.)
2.d. Godkendt redningsvest: Vest med krave, der indeholder opdrift, godkendt efter EUregler:
DS/EN 395.Redningsveste, der er CE-mærket, varefaktamærket efter 1993, mærket ’SOLAS’ eller nyereredningsveste m
ærket ’Godkendt af Søfartsstyrelsen’ opfylder også kravene til en godkendtredningsvest. (se vejl.)
2.e. Godkendt svømmevest (sejlervest/kanovest): Vest uden krave godkendt efter EU-regler:
DS/EN 393. Svømmeveste, der er CE-mærket eller varefaktamærket efter 1993 opfylder også kravene tilen godkendt svømmevest. (se vejl.)
2.f. Sejladsområde: Det vandområde et givet fartøj med en given fartøjsfører under givneforhold (overvågning, vejr, tid på året eller døgnet osv.) har tilladelse til at besejle.
Sikkerhedsbestemmelser for SøaktiviteterDet Danske Spejderkorps
4
2.g. Spejder: Ethvert medlem af DDS, uanset alder, og alle andre, der deltager i søaktiviteter,arrangeret af DDS’s enheder.
2.h. Søleder: leder eller assistent i en gruppe/afdeling/center, der driver søaktivitet. (se vejl.)
2.i. SØK: Søkyndigt medlem af gruppestyrelsen for en anerkendt søgruppe. (se vejl.)
2.j. DASØ: Divisionsassistent for søspejderarbejde, udnævnt af divisionscheferne
2.k. SØA: Søarbejdsgruppen, valgt af sølederforsamlingen.
3. Materiel
3.a. Både, der er bygget senere end den 16. juni 1998 er omfattet af krav om CE-mærkning.Undtaget er fx kanoer og selvbyggerbåde. (se vejl.)
3.b. Et fartøj, der anvendes til søaktivitet, skal være sødygtigt og tilstrækkeligt udrustet til denplanlagte aktivitet. (se vejl.)
3.c. Søfartsstyrelsens regler om fast installeret gasapparatur, spritapparater og
petroleumsbrændere i fritidsfartøjer gælder alle fartøjer, der bruges til søaktivitet. (se vejl.)
3.d. Et fartøj, der ejes - eller for længere tid lejes - af en anerkendt søgruppe, skal have et
fartøjscertifikat, som er anerkendt af korpsets søsikkerhedsansvarlige.Fartøjets klassifikation som enten ‘dækket båd’ eller ‘åben båd’ afkrydses på
fartøjscertifikatet. Certifikatet opbevares og ajourføres af gruppen efter de til enhver tid gældende regler. (sevejl.)
3.e. Hvert år inden sejlsæsonen påbegyndes (eller inden en ny båd tages i brug), meddeler gruppestyrelsen korpskontoret, hvilke fartøjer gruppen ønsker anvendt til søaktivitet i denkommende sæson. (se vejl.)
3.f. Inden sejladsen i et fartøj påbegyndes, skal fartøjet være godkendt på en af følgendemåder:1.
– af SØK, der hvert år gennemgår gruppens fartøjer og dertil hørende udstyr, såvel på landsom i sejlklar stand, og attesterer godkendelsen. (se vejl.)
Alle fartøjer, der er omfattet af regel 3.d, skal være godkendt på denne måde.2. – af SØK, DASØ eller en uvildig søleder, der gennemgår materiel, der lejlighedsvis benyttestil s
øaktiviteter.En sådan godkendelse gælder kun for et enkelt arrangement, f. x. en weekendtur eller ensommerlejr.
Godkendelsen skal foreligge skriftligt med underskrift af den godkendende person, lederen,
som forestår aktiviteten og gruppestyrelsesformanden, men skal ikke sendes til korpset. (sevejl.)
Sikkerhedsbestemmelser for SøaktiviteterDet Danske Spejderkorps
5
En søleder kan ikke godkende fartøjer, der bruges til aktiviteter, hun/han selv forestår, ellerfartøjer, hun/han selv ejer.3.
– af Søfartsstyrelsen efter gældende regler - fx erhvervsmæssigt udlejede kanoer og andrefartøjer. (se vejl.)
3.g. Fartøjer, der klassificeres som ‘åben båd’, skal være forsynet med opdriftsmidler i ensådan mængde og af en sådan beskaffenhed, at de kan holde den bordfyldte båd flydende i24 timer med s
ædvanligt udstyr (anker, ballast m.v.) plus en ekstra belastning på 25 kg (jernel. bly) for hver max. tilladte antal personer om bord.
Optimistjoller skal dog have mindst 90 liter opdriftsmiddel.
Opdriftsmidlerne skal være forsvarligt fastgjort. (se vejl.)
3.h. Ønskes en ’åben båd’ af tekniske eller andre grunde ikke forsynet med opdrift somforeskrevet, redegøres der for årsagen på fartøjscertifikatet. (se vejl.
3.i. En ‘åben båds flydeevne skal dokumenteres ved en flydeprøve, der ikke må være over30 mdr. gammel.
Kan båden af tekniske årsager (fx indbygget motor) ikke flydeprøves, skal flydeevnendokumenteres enten ved en godkendelse fra Søfartsstyrelsen eller ved en udtalelse frakonstrukt
ør, værft eller anden ekstern sagkyndig. Resultatet af flydeprøven og dennes varighed påføres fartøjscertifikatet og attesteres SØK oglederen i forening. (se vejl.)
3.j. Udover de ovennævnte godkendelser/afprøvninger skal det jævnligt kontrolleres, atsødygtighed, sikkerhed og flydeevne ikke forringes, fx ved slitage eller havari. (se vejl.)
3.k. Redningsmidler og andet sikkerhedsudstyr skal hvert år godkendes (jfr. regel 3.f.), ommuligt ved en afprøvning (se vejl.)
4. Søaktivitet
4.a. Gruppestyrelsen fastlægger et eller flere sejladsområder, gruppens fartøjer må besejle. (sevejl.)
4.b. Gruppestyrelsen for en søgruppe fastsætter regler for maximums- og minimumsantal afpersoner ombord på hvert enkelt af de fartøjer, gruppen benytter.
5. Spejderen
5.a. Gruppestyrelsen fastsætter selv krav om svømmefærdighed for medlemmerne.Såfremt gruppestyrelsen for en anerkendt søgruppe ikke har vedtaget og meddelt korpsetandet, foruds
ættes det, at alle medlemmer, der deltager i søaktivitet, kan svømme 200 m oger fortrolig med ophold i vandet iført redningsvest. (se vejl.)
5.b. Enhver spejder skal inden deltagelse i en søaktivitet som minimum kende reglerne 5.cog d samt vide, hvem der er fører af fartøjet.
Sikkerhedsbestemmelser for SøaktiviteterDet Danske Spejderkorps
6
5.c. Ingen spejder må mod sin vilje deltage i en søaktivitet. (se vejl.)
5.d. Enhver spejder, der deltager i en søaktivitet, skal være iført godkendt redningsvest, afpassende størrelse og korrekt lukket, samt være hensigtsmæssigt påklædt. (se vejl.)
5.e. Gruppestyrelsen for en anerkendt søgruppe kan fastsætte regler om, at medlemmer, der ved en prøve har vist, at de kan svømme 200 m og i øvrigt klare sig i vandet, må benyttegodkendt svømmevest i stedet for redningsvest. (se vejl.)
5.f. Gruppestyrelsen for en gruppe, der ikke er anerkendt som søgruppe, kan efter samrådmed en søleder, SØK, DASØ eller SØA ved enkeltstående søaktiviteter under særlige forholdtillade, at gruppens spejdere benytter sv
ømmevest efter regler, som gruppestyrelsen harfastsat. (se vejl.)
5.g. Gruppestyrelsen i en anerkendt søgruppe kan fastsætte regler om 1. - at det ombord i et opankret eller ved land fortøjet fartøj er tilladt at tageredningsvesten af.
2. - at der ombord i et fartøj, der er let, i ganske særlige situationer, fx vindstille, badning frafartøjet, kaproning, ophold under dæk kan gives tilladelse til at tage redningsvesten af.Tilladelsen efter stk. 2. kan dog kun gives af en leder eller en fart
øjsfører. I konkretesituationer må vurderingen af nødvendigheden af redningsvest aldrig overlades til personerunder 18
år.Vestene skal under alle omstændigheder medbringes i fartøjet. (se vejl.)
6. Fartøjsføreren
6.a. På ethvert fartøj skal der være en fører, ligesom fartøjet skal være forsvarligt bemandet. Fartøjsføreren er ansvarlig for betryggende sejlads og de ombordværendessikkerhed.
6.b. Gruppestyrelsen fastsætter regler for, hvem der må føre hvilke fartøjer, krav tilfartøjsfører, samt i hvilke sejladsområder og under hvilke omstændigheder. (se vejl.)
6.c. Inden sejladsen påbegyndes, skal det være bestemt, hvem af de ombordværende, derer fører af fartøjet.
6.d. Fartøjsføreren fører inden sejladsen en journal, hvori anføres dato, starttidspunkt, fartøjets navn, fartøjsførerens navn, navn på samtlige ombordværende, sejladsområde og evt.forventede rute, forventet ankomsttidspunkt og evt. kontaktperson. (se vejl.)
Journalen afsluttes ved hjemkomst med sluttidspunkt og eventuelle bemærkninger om havario. lign.
Journalen opbevares på land.For sejlads under opsyn i ”kontrolleret område” kan kravet om journalføring fraviges.
Sikkerhedsbestemmelser for SøaktiviteterDet Danske Spejderkorps
7
7. Lederen
7.a. Lederen skal lede afdelingens søaktiviteter i overensstemmelse med den kompetence, hun/han får dertil af gruppestyrelsen. Lederen er ansvarlig over for styrelsen for enhverovertrædelse af de regler, styrelsen har fastsat for sejladsen. (se vejl.)
7.b. Lederen skal lede sejladsen på en sådan måde, at hun/han altid har kontrol oversituationen. (se vejl.)
7.c. Lederen skal til enhver tid kunne skaffe sig overblik over, hvor afdelingens fartøjerbefinder sig, og hvem, der er ombord. (se vejl.)
7.d. Når flere fartøjer sejler under fælles kommando, skal lederen sikre, at alle fartøjsførereved, hvem der har den overordnede kommando. (se vejl.)
7.e. Når flere fartøjer sejler under fælles kommando, skal lederen sikre, at fartøjerne til enhvertid øjeblikkeligt kan komme i kontakt med hinanden. (se vejl.)
7.f. På ture af mere end én dags varighed skal lederen sikre, at der mindst én gang dagligt
rapporteres til kontaktperson på land. (se vejl.)
8. Gruppestyrelsen
8.a. Gruppestyrelsen er ansvarlig for, at de af korpsledelsen fastsattesikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter forlanges overholdt.
8.b. I gruppestyrelsen for en anerkendt søgruppe indvælges der et søkyndigt medlem SØK.
8.c. Gruppestyrelsen for en anerkendt søgruppe udarbejder og vedtager lokalesejladsregler, indeholdende
- sejladsområder (pkt. 4.a),
- bemanding (pkt. 4.b),
- fartøjsførere (pkt. 6.b),
- krav om svømmefærdighed (pkt. 5.a)
- evt. beslutninger om lempelse af det generelle krav om brug af redningsvest (pkt. 5.eog g).
- evt. hensyntagen til vejrforholdGruppens lokale sejladsregler skal hvert år indsendes til registrering på korpskontoret. Reglerom lempelse af det generelle krav om brug af redningsvest og evt. senere
ændringer kan førsttræde i kraft, når de er godkendt af korpsledelsen v. korpsets søsikkerhedsansvarlige.
8.d. Lokale regler, besluttet af gruppestyrelsen for en ikke-søgruppe iflg. regel 5.f, skal ikkeindsendes til korpset, men en kopi af reglerne, underskrevet af gruppestyrelsesformanden,
skal opbevares hos den ansvarlige for aktiviteten. (se vejl.)
Sikkerhedsbestemmelser for SøaktiviteterDet Danske Spejderkorps
8
8.e. Centre, storskibe og andre, fx søgrupper, der tilbyder søaktiviteter til spejdere fra andregrupper, kan kun fravige reglerne om brug af redningsvest, jfr. reglerne 5.e, f og g for egne
medlemmer; for andre kræves tilladelse efter samme regler fra spejdernes egengruppestyrelse.
Dog kan fartøjsføreren på store skibe (Ran, Klitta m.fl.) samt kursusledere på korpsets kurser tillade alle ombordværende, uanset deres gruppetilhørsforhold, at tage redningsvesten af, nårfartøjet ligger opankret eller fortøjet i havn, eller når spejderen befinder sig under dæk.
9. Andre bestemmelser
9.a. Udover disse sikkerhedsbestemmelser skal myndighedskrav selvfølgelig overholdes, fxpolitivedtægter, krav om speedbådskørekort/duelighedsbevis, VHF/radio-certifikater o.l.
9.b. Hvis en afdeling påtænker at dyrke svømmedykning, sejle havkajakker, stå på vandski el.lign. sportsprægede søaktiviteter, skal der fastsættes sikkerhedskrav, der på intet punkt erlempeligere end de, der g
ælder for klubber under den pågældende sportsgrens officiellelandsorganisation, men heller ikke lempeligere end kravene i SBS.
10. Korpsledelsen.
10.a. Korpsledelsen udnævner en søsikkerhedsansvarlig, som er medlem af SØA.
10.b. Korpsledelsen anerkender v. korpsets søsikkerhedsansvarlige grupper, dertilkendegiver, at en eller flere afdelinger har til hensigt at have søaktiviteter, som søgruppe.
10.c. Korpsledelsen godkender v. korpsets søsikkerhedsansvarlige de af anerkendte søgruppers styrelse vedtagne lokale sejladsregler som angår fravigelse/lempelse af krav ombrug af redningsvest.
10.d. Korpsledelsen anerkender i samråd med korpsets søsikkerhedsansvarlige modtagelsenaf de af gruppestyrelsen indsendte fartøjscertifikater over for gruppen og divisionen.
10.e. Denne udgave af sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter er godkendt afkorpsledelsen den 17. januar 2003.